• 0
  Az Ön kosara
  A kosár üres.

Gyakori kérdések

Elhelyezés, elrendezés

A ház, illetve a kémény elhelyezkedése elsődleges mértékben határozza meg, milyen lehetőségeink vannak a kandalló helyének meghatározására. A kandallóburkolat értelemszerűen a kémény elé kell kerüljön, illetve az épített kandalló ettől csupán 30-40 centiméter távolsággal térhet el. Gyakran előfordul, hogy az épített kémény kiugrik a fal síkjából, ilyenkor az épített kandalló a kiugrás mértékével megegyező mértékben nő. Amennyiben a helytakarékosság szempontként szerepel és szeretnénk megőrizni minél nagyobb teret, megoldást jelenthet a tűztér kéménykiugrás oldalára történő elhelyezése. Ezáltal a burkolat ráfut a kémény kiszögelésére.

A kémény elhelyezkedése gyakran lehetővé teszi a sarki kandallók építését. A szaknyelv két megoldást ismer: a sarokba terített és a sarokba tolt kandallókat. A sík falra tervezett kandallók is alkalmazhatók egy sarokban és fordítva. De a kandalló akár épülhet két szoba közé vagy akár egy térben elhelyezett kémény köré is.

Kandalló hő tartása

Gyakori igény, hogy a megépített kandalló egy tűzrakást követően hosszabb ideig- akár 5-10 óra- adjon le hőt. Ennek elérése érdekében fontos, hogy egy rakat fa elégetése hosszú ideig elnyújtható legyen. Itt javasoljuk- amennyiben a kémény mérete ezt lehetővé teszi- nagyobb, precíz öntésű, legalább közép kategóriás tűztér beépítését. Ezeknek a tűztereknek egyenletesebb a hő leadása. Továbbá fontos,hogy jelentős teljesítmény tartalékkal rendelkezzen. Mivel maximális teljesítménynél lényegesen kisebb a hatásfok. Ezzel a megoldással a kandalló hő kapacitását megnöveljük. A nevezett cél elérése érdekében lehetőség van a kandalló burkolatnál számottevő hőtároló kapacitás kialakítására. Valamennyi kandallónkat igény esetén hőtárolós változatban is megépítjük.

Kémény

A fatüzelésű kandallónál a megfelelő kémény alapvető követelmény, mely esetenként behatárolja a beépíthető tűztér teljesítményét.  A régebbi építésű lakásoknál  a kémény gyakorta 14cm x 14cm keresztmetszetű. Itt különös gonddal kell eljárni, de ilyen kéménybe is van megfelelő tűztérbetét. 14 kW teljesítménytől felfele a megfelelő  huzat ideális kéményméret a 20cm x 20 cm vagy átmérő 200 mm, de a legnagyobb teljesítményű tűzterekhez már átmérő 250 mm is szükséges lehet.
A huzat nagysága  szempontjából  természetesen lényeges a kémény magasság is.
A kisebb keresztmetszetű kéményre is ráköthető nagy teljesítményű tűztér huzatfokozó ventillátor kéménybe történő beépítésével. Befüstölés  ezzel a megoldással utólag is megszüntethető.  
A tisztítónyílás ne kerüljön arra az oldalra, ahová a kandalló. 
Azt tanácsoljuk, hogy még a ház vagy a lakás építése előtt látogassanak el hozzánk, illetve partnereinkhez, azért hogy elkerülhessük az esetlegesen rosszul elhelyezett, illetve nem megfelelő kéményeket.

Tüzelőanyag

Fűtésre száraz keményfát használjunk,  pld. bükk, tölgy, akác, stb. Tűztértől függően a kandallóba 30-60 cm hosszú hasábokat tehetünk. Jó fűtőértéke, csekély hamu maradék alapján ajánlott a fa brikett, vagy szalma brikett is.

Burkolatok 

Burkolataink formai megjelenésük szerint három csoportba sorolhatók: modern, rusztikus és klasszikus stílusban épült kandallók, így mindenki saját ízlésével illetve a lakás berendezésével harmonizáló formát választhat.

 • Modern burkolatok
 • Rusztikus burkolatok
 • Klasszikus burkolatok

Tűzterek 

A kandallóburkolatokba fatüzelésű, gázüzemű és elektromos tűzterek egyaránt beépíthetők.

Fatüzelésű tűzterek 

Hagyományos a légfűtéses megoldás. Itt fontos megemlíteni, a tűzterek nagy hő leadó felületét, ami által a megadott teljesítményadatok ventillátoros levegőáramoltatás nélkül is elérhetők. 
A tűztereknél lényeges a normál és a maximális teljesítmény ismerete. Ezt azért fontos megemlíteni, mert bizonyos termékeknél csak a maximális teljesítményt közlik és normál teljesítményt nem. A maximális teljesítmény az, amely terhelést a tűztér hosszabb ideig károsodás nélkül elvisel viszont itt a hatásfok már lényegesen rosszabb, mint normál terhelésnél, tehát a zárt tűzterekre jellemző kb. 75%-os hatásfok helyett csak 40-50%. A terhelésnél ezért a normál teljesítménnyel érdemes számolni.
Fatüzelésű tűztereink teljesítményükben, formai megjelenésükben illetve opcióikban térnek el egymástól. 
Formájukat tekintve sík, prizmás és ívelt üvegűek lehetnek. Az egyes tűzterekhez választható opciók közé tartozik például a feltolható ajtó vagy a konvekciós burkolat. Megfelelő ventilátor beépítésével a kandalló építménytől távolabb lévő helyiségekbe is el tudjuk juttatni meleg levegőt. Nagy belmagasságú, galériás nappaliknál a meleg levegő alulról történő befúvatását alkalmazzuk. Utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált a központi fűtésre köthető
vízteres tűztér.

Gáztűzterek 

A gáztűztereknél alapvetően két típust különböztetünk meg az úgynevezett nyílt és zárt rendszerűeket. A nyíltrendszerű gáztűztér a helyiség levegőjét használja az égéshez, ezért egy 100 mm átmérőjű bélelt kémény elegendő hozzá. A másik típus viszont duplafalú kéményt igényel, az égéshez szükséges levegőt a külső csövön keresztül szívja. A gáztűzterek talán legmeggyőzőbb előnye a tisztaság. 

Elektromos tűzterek 

Kémény hiányában sem kell lemondanunk a kandallóról, hiszen bármilyen burkolatba elektromos tűztér is beépíthető. Ezeknek a tűztereknek jellemzően 2 kW a teljesítményük.

Központi fűtésre köthető kandallók

Leggyakrabban a tűztérbetétek két oldala,hátsó fala,felső része, dupla falú 4 mm. vastag kazánlemezből készül.A dupla lemezfal között ( víz köpeny van ) használat közben keringtető szivattyú forgatja a vizet a fűtésrendszerben,így a tűztér lemez felülete folyamatos hűtést kap ( üzemi hőmérséklet 60-80 C ).Keringtetés,és víz nélkűl TILOS használni !! Megfelelően üzemeltetve ezek a tűztérbetétek hosszú évek át probléma mentesen üzemelnek.

FONTOS a megfelelő teljesítményű tűztér kiválasztása! Itt fontos megjegyezni, hogy ez nagyban függ lakás szigeteltségétől.

Kis teljesítményű tűztér nagy terület kifűtésere: A tűztér képtelen lesz üzemi hőfokra melegíteni a rendszert,a betét belső felülete,és a víz hőmérséklete tartósan alacsony marad,a betét így lekátrányosodik,majd egyre jobban romlik a hatásfoka.

Nyitott és zárt rendszerű tűzterek közül lehet választani.

ZÁRT rendszerű tűzterek.

Zárt rendszerre köthető tűzterek hátfalába csőkígyó kerűlt beépítésre.Túlmelegedés esetén, hideg víz áramlik a csőkígyóba,ami így lehűti a túlmelegedett kandallóbetétet. 

Nyitott fűtési rendszernél túlfűtés esetén a nyitott tágulási tartály "kiengedi" a túlnyomást. 

A kandalló betét üzemelhet önálló rendszerben,vagy gázkazánnal kombinálva. Praktikus kiegészítője a fűtés rendszernek puffertartály beépítése .Így a fűtés üzemeltetése komfortosabbá válik azáltal,hogy a tűz kialvása után is biztosított a melegvíz a rendszerben. Fontos a gépészet szakszerű biztonságos kiépítése!
Használható tüzelő anyagok.
- Száraz 20% nedvesség tartalmú kemény fa.
- Fabrikett ( kevesebb szükséges belőle,a nagyobb hőérték miatt )
- Barnaszén
Fenyő,vizes fa használata NEM ajánlatos !! A vízteres kandalló tűzterek belső felülete,és a füstgáz ,jóval alacsonyabb hőmérsékletű,( 230-310 C ) mint a hagyományos légfűtéses kandalló betéteknél.Ezért a fenyő gyanta tartalma a kémény járatban lerakódik,beszűkíti és kéménytüzet okozhat.Illetve a tűztér belső felületén lerakódik,ami a hatásfok romlását eredményezi.

Vízteres kandallóbetét kémény igénye általában:
10- 12 KW. 150 mm. =kb "4 téglás"
15-19 KW 200 mm. =kb "5 téglás"
24-30 KW 220 mm. =kb "6 téglás"

Kifűthető terület nagysága.
12 KW. 80-110 m2
15 KW. 120-140 m2
19 KW. 140-180 m2
24 KW. 180-230 m2
30 KW. 230-300 m2

Az utóbbi adatok átlagos belmagasságú,és közepes hőszigeteltségű épületekre vonatkoznak. Gépészet. A tűztérbetét,kandalló burkolatba beépítése után is hozzáférhetőnek kell lennie a gépészeti alkatrészeknek. Ezeket célszerű a kandallótól távolabbi kazánházba,vagy erre a célra szolgáló helyiségben elhelyezni. 
Kimondottan ajánlatos hőmérő beépítése,amelyet jól látható helyre kell elhelyezni.A hőmérő érzékelő szondája a tűztérbetétben levő hőfokot méri.Így nem fordulhat elő,hogy a víz már közel 100 C.fokos és még mindig raknák rá a tüzelő anyagot. Ezzel is biztosítva a zavartalan tartós működést,és nem kell mindent az automatikára bízni.
Rövid idő alatt ki lehet tapasztalni,mennyi tüzelőanyag szükséges az adott épület kifűtéséhez.
Áramkimaradás esetére ajánlatos szünetmentes tápegységet beépíteni,ami az áramszünet idején is biztosítja a keringtetést a rendszerben.

Áthelyezhető kandallók és kályhák 

Az áthelyezhető kandallók jó alternatívát nyújtanak akkor, ha nem szeretnénk egy helyhez kötött kandallót vagy nagyobb építési munkát a lakásban. Az áthelyezhető kandalló olyan, mint egy vaskályha, úgy is kell beállítani, mint egy fatüzelésű kályhát. Felépítése alapján minden kiegészítő védőborítás nélkül a fal mellé állítható.
 

Áthelyezhető kandalló

 • Az égésteret képező kamra fala 4mm-es acélból, a kandalló ajtaja dupla öntöttvas lemezből készült.
 • A speciálisan kiképzett acéllemez-burkolat gondoskodik a hideg levegő áramalásáról a falnál (kék nyilak), és az égéstér körül (sárga nyílak). Az égéstermék a kéményen keresztül távozik (zöld nyilak).
 • Ez a felépítés védi a kandalló körüli falakat a hősugárzástól és biztosítja a biztonságos működést és kiváló teljesítményt.
 • Két sebességes motoros ventilátor segíti a tűztér körüli gyorsabb hőáramlást (piros nyilak).
 • Az öntöttvas ajtón szigetelés biztosítja a légmentes záródást és teszi lehetővé az önfenntartó égést.
 • Az üvegablak felső részén másodlagos levegőnyílás van kialakítva az üveg tisztántartása, és a tökéletesebb égés érdekében.

 

A vizes rendszerű tűztér, egy modern fűtőeszköz, amely az egész ház fűtési igényét képes kielégíteni. Használható önállóan, gázkészülékkel, napkollektorral, vagy más fűtőeszközzel együttesen is. Egyedi fűtésként történő használata esetén a nyitott fűtési rendszer kialakítása előírt. Gázfűtéssel való kombináció esetén 1,5 Bar-t meg nem haladó nyomású zárt rendszerbe építhető be, kizárólag az erre kialakított típus. A vízteres fűtőberendezések mindegyike üzembe helyezés köteles.

- Beszerelésükhöz fűtésszerelő vagy épületgépész szakember szükséges, az ezt igazoló okmány a garancia egyik feltétele.
- Kötelező a megfelelő égési levegő biztosítása ( 10kW / 100 cm2).
- A vizes kandalló betétet fűtővíz feltöltése nélkül begyújtani tilos.
- A kandallóban kizárólag fával tüzelhet!
- A hosszabb élettartam érdekében építtessen be 55 C fokos termosztatikus szelepet.

 

Szakmai tanácsok a tervezésnél 

Leggyakrabban a nappaliban állítunk kandallót vagy cserépkályhát.
A kandalló a hangulatteremtés, és nem utolsósorban a kiegészítő fűtés eleme.
Fontos szempont:
- a kandalló vagy kályha az ülőbútorokkal szembe kerüljön,
- a kandalló előtti tér, és a szemközti falsík között legalább 3,6 m legyen, de jobb, ha ennél több.
Ahhoz, hogy a kandalló ne uralja a teret, tervezésnél ügyelni kell az arányos méretezésre, és a gazdaságos elhelyezésre a kémény mellet vagy körül.

Nyitott vagy zárt tipusú kandalló 

Gyönyörű a szabad tűz látványa egy nyitott tűzterü kandallóban a lakásban, de e megoldás magával hordoz egy csomó, manapság már nem mindenki számára elfogadható dolgot.
Amikor a kandalló működik, akkor rengeteg meleg levegő is távozik a szobából a kéményen keresztül. Vigyázni kell a kipattanó szikrákra is, ami tűzet okozhat.

A zárt tűzterű kandallók azért készültek, hogy a hagyományos nyitott tűzterű kandallók hátrányait kiküszöböljék.
A zárt tűzterü kandallók kevesebb levegőt engednek az égéshez, így az égés hosszabban tart, kevesebb meleg levegőt szív el a szobából, és a kerámia üvege lefogja a kipattanó szikrákat is.
Valamint hatásfoka is sokkal nagyobb mint egy hagyományos nyitott tűzterü kandallónak.

A kandalló alapvető jellegzetességei 

- a vízszintes tagolások, padkák, párkányok
- anyagváltások : rusztikus, faragott kő, fugázott nyers tégla, csiszolt márvány, kemény mészkő, gránit, vakolt falfelület illetve rusztikus festett felületek követik egymást horizontális osztásban
-mindezt szép rajzú natúr- vagy pácolt-, matt- vagy fényes fapárkányok tehetik még gazdagabbá.

Hogy milyen kandallótípust építünk, azt a lakás stílusa határozza meg.

Kandalló stílusok 

Rusztikus stílus:
A rusztikus otthonok lakói kedvelik a természetes anyagokat, az időtálló-, többfunkciós bútorokat.
Ilyen környezetben a kandalló pattintott kővel, terméskővel, téglával, palával, fagerendával, padkával, esetleg pihenőzuggal épül. 

Eklektikus stílus:
A különböző korokból származó bútorzat jól kiegészíthető egy, a berendezés hangulatától alapvetően eltérő, de egy régebbi építészeti korszakra emlékeztető kandallóval, melynek anyaga lehet csiszolt mészkő, márvány. 

Skandináv stílus:
Az egyszerű és tiszta áttekinthetőség jegyében épülő kandallók jellemzői: a fehérre vagy világosra szinezett falfelületek és a vakolt felületű, egyszerű tömegű kandallók. Gyakran natúr fenyőpárkánnyal, ami összhangban van a bútorral.
Általában a nyitott tűzterű kandalló, vagy annak hordozható fémlemez változata a népszerűbb.

Modern stílus:
Modernek és elegánsak a tiszta, geometrikus formákból összeállított kandallók, amelyek viszonylag kevés fajta anyagból készülnek. Lehetnek keményebben és lágyan formáltak, több, kevesebb padkával.

A kastélykandallókat általában márványból vagy gránitból faragják, gazdagon diszítik - klasszicizáló, barokk, empire, rokokó vagy más történelmi stílusban.

Léteznek egészen extravagáns darabok, merész vonalvezetéssel, geometrikus formákkal, akár high-teches kivitelezésben.

A hordozható kandallók nagyobb részükben fémlemezből, fémöntvényekből készülnek, esetleg csempeburkolattal.
Fő szempont a könnyűség és a mozgathatóság.
Készülnek kettőzött fallal, ún. konvekciós tér közbeiktatásával is, aminek köszönhetően a hatásfok erősen növekszik.

Városi házaknál is sokan gondolnak némi nosztalgiával a búboskemencére.
A sütés öröme azonban itt is megvalósítható, a teraszra épített grill tűzhellyel.

Kéményjáratok mérete, kandallókémény 

Néhány általános tanács:
- A kémény feleljen meg az érvényes szabványokban előírt követelményeknek.
- A kémény kürtőjét felfelé szűkíteni tilos.
- A kémény legyen biztonságosan tisztítható.
- Gázüzemű kéményre nem szabad rákötni szilárd tüzelésű berendezést.
- Ha a kéménybe több kandallót kötünk be, egy időben csak az egyik berendezés üzemeltethető.
- Kéményjárat legkisebb magassága szilárd tüzelőanyagnál min. 4,2 m lehet.
- Kéményjárat legkisebb magassága gáz tüzelőanyagnál min. 2 m lehet.
Ha a tartós lecsapódás nem kerülhető el, akkor a káros vegyi (agresszív szénsav) hatás ellen a kéménykürtőt kémiailag ellenálló és vizzáró béléssel kell védeni.
- A hőszigetelt (belül saválló) szerelt kéményt előnyben kell részesíteni.
- A kémény min. 80 cm-rel kell, hogy meghaladja a tetősík vonalát.
- A kandalló kéménybe való bekötésének alsó magassága ~ 180 cm, 45°-os szögben.

Szabvány falazott kémények méretei : 

Normál kémény 14 x 14 cm = 196 cm2 

Kandallókémény zárt tűzterekhez 20 x 14 cm = 280 cm2 

Kandallókémény főleg zárt-, nyitott tűzterekhez 20 x 20 cm = 400 cm2 

Kandallókémény főleg zárt-, nyitott tűzterekhez 20 x 27 cm = 540 cm2 

Kandallókémény főleg nyitott-, zárt tűzterekhez 27 x 27 cm = 730 cm2

Kandallónál fontos követelmények 

Padlófűtés esetében a kandalló alatt semmiképpen ne fusson keresztül fűtéscső, hanem egy kb. 80 x 150 cm -es tiszta aljzatbetont kell hagyni.

A helyszínen történő szemrevételezésnél a központi kérdés mindig a megfelelő kémény megléte vagy megépíthetősége.

Milyen fa használható a kandallóban 

Fűtésre száraz keményfát használunk. Ilyen a bükkfa, tölgyfa, akácfa, körisfa, égerfa és az összes gyümölcsfa.
A keményfák nyugodt lánggal égnek és kevés a hamujuk, fűtőértékük magasabb, mint a puhafáké.

A puhafák ( nyír, hárs, fenyő, nyár és a jegenye) gyorsabban égnek, sok hamut adnak és hamar kihül parazsuk.

A gyantatartalmú tűlevelű fák élénk, gyors lánggal égnek, és a gyantakristályok miatt gyakran pattognak és sisteregnek, égésükkor a szikrakicsapódás nagyon gyakori.

A kandallófát a kandalló tűzterének ismeretében 30-60 cm hosszúságúra kell fűrészelni, és csapadékmentes helyen kell tárolni.
Csak nagyon száraz fát használjunk, a legjobb hatásfok elérése érdekében is, és azért is, hogy elkerüljük a füstcső és az üveg kormosodását.
Kerüljük a gyantatermő fák használatát.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..