• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

OKOSOTTHONBA OKOSKANDALLÓT

Megjelenés dátuma:
OKOSOTTHONBA OKOSKANDALLÓT

Egy okosotthonnak számtalan előnye van: mindamellett, hogy automatizálja a rendszereket, még rezsit is spórolhat nekünk. És bármennyire is ódzkodik még az ember a digitalizációtól, bizony jó lesz hozzászokni a gondolathoz, hogy ez jelenti a jövőt.

De vajon hogyan lehet például egy elektromos kandallót vagy más fűtési rendszert integrálni ebben a szisztémába?

A cikkben megmutatjuk, azonban mielőtt még erre kitérnénk, tisztázzuk azt, hogy mit is jelent az okosotthon, mint kifejezés és nézzük meg röviden az előnyeit is.

Mi az az okosotthon?

 

MIT IS JELENT AZ OKOSOTTHON?

Sokan azt gondolják, hogy az okosotthon attól "okos", hogy található benne okoshűtő, okostévé, vagy épp telefonról vezérelhető lámpa. Az igazság azonban az, hogy maga az okosotthon nem csak néhány tárgyból áll, hanem egy összetett rendszer, amely képes automatizáltan üzemelni.

Vegyünk is egy egyszerű példát.

Télen nem szeretünk arra kelni, hogy hideg a lakás és a padló, ez inkább bent tart minket az ágyban, mintsem arra ösztökéljen, hogy elvánszorogjunk a kávéfőzőig. De nem akarjuk bekapcsolva hagyni a fűtést egész éjszaka sem. Az okosotthon rendszer például tudja, hogy te hajnali hatkor kelsz, ezért az ébredésed előtt fél órával bekapcsol, hogy kellemes hőmérsékletű legyen a szoba, mire kimászol az ágyból.

De van egy másik példa is.

Egy okosotthon rendszer például képes úgy kezelni az árnyékolókat, hogy nyáron a nap a lehető legkevésbé süssön be. Olyan dolgokat optimalizál, és olyan dolgokat programozhatunk vele, amik nemcsak megkönnyítik az életünket, de egy csomó plusz szabadidőnk lesz általa.

Lehet, hogy neked csak napi néhány perc kikísérletezni azt, hogy milyen hőmérsékletű víz a leginkább megfelelő a fürdéshez, vagy leengedni a redőnyöket este, de sok kicsi sokra megy alapon ez napi szinten akár plusz fél-1 óra szabadidőt is jelenthet. Ezt pedig a gyerekeiddel, családoddal töltheted, esetleg hobbira vagy pihenésre is fordíthatod a felszabadult időt.

Ráadásul rezsi szempontból is nagyon megéri, hiszen az optimalizálásnak hála sokkal fenntarthatóbb a rendszer. Gondolj csak bele: a vizet csak fürdés előtt fűti fel, télen okos módszerekkel melegíti az otthonodat, nyáron pedig hűti, és még sorolhatnánk.

Egy szó, mint száz egy ilyen rendszerrel időt, energiát és végső soron pénzt is megtakaríthatsz.

És most pedig jöjjön az egymillió forintos kérdés: vagyis az, hogyan tudod adott esetben a fűtést integrálni ebbe az okos rendszerbe.

 Az okos kandalló előnyei

 

AZ OKOS KANDALLÓ ELŐNYEI

Alapesetben elmondhatjuk, hogy sokkal könnyebb már akkor integrálni az "okos fűtést", amikor az egész rendszer kialakításra kerül. Utólag ugyanis sokkal nehezebb megtervezni és kivitelezni.

Az intelligens otthon eszközei egymással kapcsolatban állnak, és egyetlen központi ponton - okostelefonon, táblagépen, laptopon vagy valamilyen konzolon - keresztül érhetők el.

Az ajtózárakat, televíziókat, termosztátokat, otthoni monitorokat, kamerákat, világítást, sőt még az olyan készülékeket is, mint a hűtőszekrény - vagy épp a kandalló - egyetlen otthoni automatizálási rendszeren keresztül lehet vezérelni.

A rendszert egy mobilra vagy más hálózati eszközre telepítik, és onnét tudod felhasználóként beállítani mindazt, ami a preferenciáidnak megfelel.

Egy intelligens kandallóval többé nem kell fizetned azért, hogy egy üres helyiséget fűts. Ha elfelejted lekapcsolni a kandallót, amikor elmész otthonról, bármikor és bárhonnan lekapcsolhatod a telefonod segítségével.

Ráadásul az applikációval beállíthatod a kandalló lángjainak színét, az intenzitását, sőt még akár a fényerejét is.

Az okostelefon-alkalmazással már akkor elindíthatod a kandallódat, amikor épp hazafelé tartasz. Így, amikor belépsz a szobába, az már meleg, meghitt és hangulatos lesz. Soha nem kell hazarohannod adott esetben az ebédszünetben, hogy ellenőrizd, hogy a kandalló ki van-e kapcsolva, mert látod, és irányíthatod az alkalmazáson keresztül.

 

VANNAK-E HÁTRÁNYAI?

Hátrány akkor lehet, ha nem kommunikáltok egymással, valaki váratlanul hazaérkezik, és egyszerre próbáljátok beállítani a különböző hőmérsékleteket.

Egy másik lehetséges hátrány, ha a telefonod lemerül, és nem tudod távolról vezérelni a készüléket addig, amíg fel nem töltöd.

Jogosan merülhet fel benned problémaként, hogy mi a helyzet áramszünet esetén. A helyzet az, hogy sajnos ilyenkor nem lehet bekapcsolni a  készüléket sem a fali konzollal, sem az okostelefonnal, úgyhogy várnod kell addig, amíg visszajön az áram.

Szintén nagy gond, ha nyitva hagyod az ablakodat a kandalló közelében - hiszen ekkor szó szerint az ablakon szórod ki a pénzt, és a helyiség sem fog felmelegedni. Azonban, ha az okosotthon annyira intelligens, akkor figyelmeztethet arra, hogy nyitva hagytad az ablakot - vagy adott esetben automatikusan bezáródik, mert a ház beépített termosztátja érzékeli, hogy kimegy a meleg levegő.

 

ÖSSZEGZÉS (ÉS A FATÜZELÉSŰ OKOSKÁLYHÁK)

Lényegében bármilyen elektromos fűtést tudsz integrálni egy okosotthonba: legyen szó akár klímáról, infrafűtésről, padlófűtésről vagy elektromos kandallóról. Természetesen, ha hagyományos fatüzelésű kandallót szeretnél, azt is minden további nélkül használhatsz. Sőt, és most meg fogod dörzsölni a tenyeredet, már ezeket is fel lehet valamilyen szinten “okosítani”.

Képzeld el, hogy létezik egy appról irányítható készülék, amely a kályha légcsatornájába telepítve elemzi a lakó-és tűztér hőmérsékletét, a hőtároló kapacitást, a kéményhuzatot satöbbit.

Ez azt jelenti, hogy figyelmeztet akkor, ha rakni kell a tűzre, de akkor is, ha már túl meleg a kandalló, és nem szabad rá többet tenni. Ezenkívül pedig figyelmeztet akkor is, ha a kémény vagy a kandalló karbantartásra szorul.

Ennek előnye szintén a hatékonyság, hiszen az intelligens fatüzelésű kandallóval a lehető legtöbbet hozhatod ki a fűtőtestből.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..